INDONESIEN SEPTEMBER-NOVEMBER 2019

SULAWESI

Vi fortsatte vår segling i dessa härliga farvatten nu med lite kortare etapper. Bara en dagsetapp mellan Bau Bau och Selayar.

Muslimsk Nytt År 1441

Där fick vi det vanliga välkomnandet med tal och presenter. Gruppen hade minskat eftersom många ville segla på egen hand när vi började närma oss de turistiska öarna.  Vid anmälan fick vi veta att vi kunde välja hur många öar vi ville segla till.

Ankringsplatsen låg centralt så vi hade nära till affärer. Dessutom hade vi duktiga och flitiga studenter som gjorde allt de kunde för att vi skulle trivas.

God lunch med goda vänner

Buss utflykten var fantastisk även om vägarbeten hindrade oss ibland, alternativvägar fanns inte. Så småningom kom vi till en härlig resort vid stranden på läsidan av ön så vi slapp skräpet i vattnet när vi badade. Bad blev det både före och efter lunch. Lättlunch med lokal mat som smakade gott.

Strandstädning
Uttorkad flod. Bara plasten kvar

Den vanliga strandstädningen genomfördes också och besök i sultanens palats.

Sultanens Palats

Avslutningen med galamiddag blev en tjusig tillställning med enormt bra dansare och koreografi, proffsigt. Byggnaden var stadens representations lokaler, allt av hög klass.

Dans

FLORES SEA

Därifrån fortsatte vi sju båtar till obebodda öar på väg mot Labuan Bajo där vi skulle se Komodovaraner. Öarna var ett kravlöst stopp med grillning på vit strand där badvattnet var klart som dricksvatten.

Kvällsmys

Dagen efter besökte vi stora grottor som vi kunde simma in i. Det gick inte förtöja jollen så nära stenarna när tidvattnet skjutsade in den med hög hastighet så den slog i och skavdes mot. Inne i grottorna hade det samlats enormt mycket skräp som följt med vattnet, skor och plastflaskor i mängder.

Klart att simma in
I grottan

LABUAN BAJO

Ankrade i vik framför Passari Hotell i Labuan Bajo där vi åt god middag på kvällen med fin underhållning av man som hade egentillverkat instrument av palmblad. Sköna toner! Galamiddagen var på ett annat hotell, grillbuffé och trevlig underhållning.

Phinisi. Vanlig lokal båt
Snygg båt

Efter några dagar med proviantering och några ljuvliga massagetimmar i hotellets trädgård var vi klara att segla till Komodo öarna.

Komodovaraner

Vi hade anmält oss och fick instruktion att vi skulle lägga oss i viken vid Rinca Island sen eftermiddag och ta kontakt med rangers på land för att boka tid. Det var inte tillåtet att gå iland själv utan alltid i sällskap av rangers. Vandringarna började redan klockan sju på morgonen som väl var innan det blev för varmt. Varanerna är stora och snabba, springer 20 km/timmen äter en gång/månad en buffel apa eller hjort. När det var som varmast sov de. Två och en halvtimmes turen med två rangers tog oss upp till toppen på öarna med vidunderlig utsikt. Varanerna höll sig i skuggan nära husen i dalen. Varanerna är enda överlevande drakarna menar man och finns bara där i vilt tillstånd. När vi gick i det torra gräset på höjden hörde vi att något föll från ett träd. Vi såg inte vad men rangern sa att det var en grön orm som håller till i träden, mycket giftig.

Valhaj

Härlig segling mellan fina öar till Labuhaji Jambu, ankrade där vi redan bokat in för att simma med Valhaj, mycket speciell fisk och ofarlig sades det. Blir 20 meter lång största fisken i världen, simmar nära ytan vid kusten. Lever på plankton och räkor.Innan vi kom iväg på den turen hade vi välkomstceremoni som vanligt.

Tidig morgon

Det diskuterades mycket om när och hur det blev med turen, vi som betalat tyckte nog att det började bli lite obehagligt när informationen ändrades flera gånger. För att komma ut till valhajen skulle vi åka två timmar i låga lokala båtar. Största chansen att se dem var vid fullmåne och tidig morgon när de lockades att äta när fiskarna tog upp Squidd näten.

Nätupptagning

Vi var två fullbokade båtar med 15 personer i varje. Klockan fem på morgonen bar det av. Lite obekvämt och saltstänk innan vi kom fram. Fiskarna höll på att ta in näten när det efter en stund dök upp en valhaj. Alla hoppade i vattnet men hajen lät sig inte skrämmas. För mörkt för att få bra bilder men speciellt att röra den stenhårda kroppen. Vi fick bytas av vid fiskebåten annars hade det blivit ont om plats.

Valhaj
Valhaj

Väl uppe fick vi smörgås och te som värmde gott innan båtturen till hamn.

Squid båt

MEDANA BAY NORTH LOMBOK

Det fanns några pontoner att förtöja vid men vädret var lugnt så vi valde att ankra. En trevlig restaurang med god mat hade vi tillgång till, där fanns också några stånd där man sålde lite av varje. Hotellet hade erbjudande av massage så det bokade vi några gånger. De flesta träffades på restaurangen på kvällarna.

Hornbill

I närheten fanns en djurpark som var lite annorlunda, vid entrén fick vi en korg med grönsaker för att mata djuren med under uppsikt av djurskötare. Vi började med fågelmat körsbärtomat till stor Hornbill och Papegojor, följt av ryggtvätt på elefant (den sov). Så fortsatte vi till vuxen Orangutang som bara ville hålla handen med Izzi och mig men ville brottas med Jon och Ingvar. Ormarna var inget för mig men Ingvar, Jon och Izzy ville gärna hålla dem. Colin avstod också.

Elefant tvätt

Från Lombok seglade vi till Gili Air en ö som anpassats till turister (obebodd 1996). Gillad främst av oss för god fisk restaurang och sköldpaddorna vid snorkling i det lite oklara vattnet.

Gilli Air

BALI

Nästa ö blev Bali där vi först såg den aktiva vulkanen Agung på långt avstånd, senaste utbrott våren 2018. Då var många seglare till hjälp vid återuppbyggnaden. Vår intention var först att se norra delen av ön och sedan besöka Kuta där vi var mycket 1996. Blev avrådda att åka bil dit eftersom köbildning var vanligt och man kunde bli köande i flera timmar.

Hinduiskt Tempel

Så vi hyrde en taxi med Colin och Izzi och åkte till ett utsmyckat och färgsprakande hinduiskt tempel. Lunchen intog vi vid en restaurang som hade utsikt mot risfält. På vägen stannade vi och bekantade oss med aporna som var hundratals när vi körde genom Monkey Valley.

Risfält

Ett besök på liten kaffeplantage vars specialitet var att kaffebönorna passerat tarmarna hos ekorrar först och sedan rostats! Man producerade 35 kilo om året så kilopriset var högt. Inte tilltalade det oss när vi deltog i kaffeprovning. Vi köpte ett gott te istället.

KALIMANTAN BORNEO

I Kalimantan är det tänkt att bygga den nya huvudstaden, Jakarta på Java är överbefolkat och underminerat så den sjunker 25 cm om året.

Fågelstaden Kumai med fågel “hotell”

Seglade till den lilla staden Kumai där man visade oss sina höghus med små gluggar. Gluggarna för att svalorna skulle flyga in och bygga sina bon. Bona är en delikatess och exporteras till Japan och Korea bland annat. Befolkningen bodde i låga byggnader och ”hotellen” är för fåglarna, Odören var inte så fräsch omkring dem.

Det var populärt att boka båttur i national parken Tanjung Puting som utfordrade Orangutanger som varit utrotningshotade.

Flodtur
Middag

Vi bokade två dagar och en natt och fick en trevlig upplevelse med Anne och Stuart från Skottland. På speciella klockslag lade man ut frukt till Orangutangerna på bord dit de kom när man ropade på dem. Vi fick hålla oss bakom staket och vara tysta. Intressant att följa det sociala beteendet, störst tog för sig först och valde mango och banan så när han var mätt fick de andra tillgång till maten som då knappt innehöll någon mango, mest sockerrör och majs kvar. De mindre försökte hoppa ner på bordet och roffa åt sig vad de kunde, ibland hade de frukt både i mun, händer och fötter. Skickliga klättrare så de klarar det med bara en hand ledig.

Smilande Orangutang
Grön giftig orm i paradiset

I flodbåten fanns matbord med stolar och tjocka madrasser på golvet som man bäddade åt oss på kvällen och satte även upp myggnät. Riktigt trevligt vi kunde prata med våra grannar när vi lagt oss. Maten ombord var utmärkt och på kvällen fick vi karaoke under hållning. Det fanns också ett soldäck där man kunde sitta och njuta av solnedgången. Vid nattvandringen såg vi insekter mest.

Flodtur
Fiskarfamiljer

I samma distrikt bjöd man oss på båttur i en stor flod. Fiskar familjerna bodde vid stranden, såg lite märkligt ut när man badade på ena sidan av bryggan och hade toaletten mitt emot. Floden var bred med kraftiga strömmar. Stora skillnader hur man byggt och målat sina hus. Beror nog på vad man får tag i för material.

Sultanen av Kumai
Underhållning
Uppbjuden

BELITONG

Från Borneo blev det långsegling till vackra Belitong som består av flera öar och många stenformationer runt hela området som dessutom har underbart klart badvatten. I Belitong kände vi oss mera som turister eftersom det sannolikt inte skulle bli så många stopp mer för vår del och då vill man ju ta vara på alla möjligheter till bad och snorkling.

Färdig dukat

NONGSA POINT MARINA

Ankrade några nätter på väg till sista stoppet i Indonesien Batam i Nongsa Point Marina. Efter nästan fyra månaders segling med bara ankring var det hög tid för oss att se över båten.

Härlig marina och så hittade vi en enkel men superb fisk restaurang som serverade rätter som var nästan gratis. Den drevs av en familj som alltid hade färsk fisk och skaldjur.

Trevligt besök av Amanda

I Batam fick vi också besök av Amanda som är dotter till min väninna Monika. Hon har valt att studera ett halvår i Singapore. Hon tog färjan 45 minuter över sundet så vi fick en trevlig dag som slutade med det dagliga tropiska åskvädret. Synd om Amanda som måste åka färja tillbaka när sista turen gick i busvädret. Hon skickade sms när hon var framme.

Raffles Marina i Singapore var fin och det var enkelt att ta pendeltåget till centrum och flygplatsen. Ofta åkte vi in till Little India eller China Town för att äta på kvällen. Mycket att välja på av sånt vi tycker om dessutom billigt.

Little India
Clark Quay

Ett besök på Raffles Longbar för en Singapore Sling hör till.

Raffles Longbar
Singapore Sling

Berömt för drinken som kom till när kvinnor i början på nittonhundratalet inte skulle smaka sprit, den är gjord av många olika likörer och smakar inte alls sprit. Man får en påse jordnötter på bordet och det är meningen att man slänger skalen på golvet till skillnad mot gatorna i Singapore där det blir höga böter om man slänger exempelvis tuggummi.

Det var hela tiden varmt och fuktigt så att laga mat ombord var omöjligt. Även arbeta ombord gick bara på morgonen och i kvällningen.Vår plan var att åka hem för att besöka barn, barnbarn och barnbarnsbarn eftersom vi inte skulle vara hemma vid jul.

Vi satte direkt igång med att flytta in i vårt hus eftersom vi planerat att vara ute i kortare etapper och göra i ordning hus/trädgård så länge vi orkar.

TILLBAKA I SINGAPORE IGEN

Hektisk tid hemma, Ingvars barn var hyggliga och kom till Sverige i stället för att vi skulle till Norge.Vi jobbade på och bestämde att träffa de som vi inte kunde se vid jul så vi bjöd dem att komma till oss innan vi åkte.De fick komma vilken tid de ville så det fungerade bra och vi hann prata med alla.

Tillbaka i Singapore regnade det rikligt så vi kunde knappt lyfta på regnskyddet. Efter två dagar när prognosen visade att det skulle vara uppehåll gav vi oss av.

Seglade non stop 25 timmar till Port Dickson fortfarande med blixtar men inget dunder. Alla rekommendationer säger att man skall undvika nattsegling i Malacca sundet för alla fiskebåtar. Vi bollade detta en stund men kom sedan överens om att har vi klarat nattseglingarna i Indonesien så borde väl detta gå också även om trafiken består av stora oljetankers över trehundra meter långa. Vi planerade rutten och såg till att hålla oss borta från de stora fartygen i farleden och de små fiskebåtarna nära land. Det ryktades om fiskarnas drivgarn som ibland hamnade runt ankrade segelbåtar. Allt gick bra utan några stressmoment. Vi klarerade in i Malaysia i Port Dickson.

Planen var att vi skulle flyga till Hua Hin på östkusten av Thailand och fira julen med Malins familj. Innan det hann vi med att se Melacca en gammal stad som gett sundet sitt namn, intressant.

Cykel taxi
Taxichauffören bjuder på glass

En dag i Kuala Lumpur blev också av med lunch i Twin Towers.

Hindu tempel utanför KL
Twin Towers

Flygningen från KL gick som planerat och vi bokade ett rum i Bangkok för att slippa åka taxi under natten och sedan väcka dem när vi kom fram.

Taxin stannade utanför hus 15 i Orchid Village Paradise Home där vi skulle bo.

Plötsligt såg jag en bekant arm bakom en pelare. Rebeckas Hampus, vad gör han här? När vi kom in i trädgården dök 3 av flickorna och deras familjer upp. De förklarade att Mathilda och Christoffer inte kunde komma eftersom båda studerar. Detta hade de bokat i mars och vi har inte anat något. Vi bodde i tre hus med swimmingpool vilket var lycka för barnen.

Senare på kvällen nämnde någon Mathilda och jag tittade och plötsligt stod de där hela familjen som kommit med ett senare flyg. Vilken överraskning och att de kunnat hålla det hemligt. De hade önskat oss God Jul innan vi lämnade Sverige. Nu blev vi fyra generationer och nitton personer istället för oss Malin Mats Albin och Liam.

Utslagna badare
Svensk Julbord på stranden HuaHin

Trevligt och tiden gick fort som vanligt, vi flög tillbaka till Hakuna Matata som låg i Port Dickson.

Fortsatt segling utmed Malaysias kust till Langkawi för att stråla samman med våra skotska vänner för en reunion innan vi seglar åt olika håll. Detta är den fina sidan av livet på sjön mötas och skiljas!

Där träffade vi även andra seglar vänner. Så kul att umgås igen, lyssna på andras upplevelser och få många idéer till platser att besöka.

Vi klarerade ut i Kuah och seglade till Telaga, ankrade i grund vik dirigerade av Reto och Angela på VHF. De hade legat där några dagar och arbetat med båten. Enades om grillning ombord på She San som är en rymlig Catamaran och har fungerande grill. Vår är tyvärr inte användbar längre.

Det blev två kvällar med seglarsnack, vi fick deras seglingsrutt från Thailand som de just lämnat.

Fin segling till Thailand men krävde uppmärksamhet hela tiden, mycket fiskebåtar och garn. Väl märkta och ofta lagda i linje men inga ljus på natten. Vi valde att dag segla och hittade skapliga vikar att ankra i. Vi kunde inte gå i land eftersom vi inte klarerat in vilket vi skulle göra i Phuket.

Framme i Ao Chalong ankrade vi och klarerade in för att sedan ta oss till lugn vik efter gungiga Ko Phiphi Don. God nattsömn så vi gav oss av tidigt för att komma samtidigt med högvattnet och gå den draggade kanalen in till Phuket Boat Lagoon.

Vi ropade upp och de kom och mötte oss, det var behövligt men allt gick bra även om vi inte hade mer än en halv meter under kölen ibland.

Av misstag var vi inte inbokade i marinan så vi lyftes upp direkt. Kölen högtrycks tvättades medan vi bokade rum på Resorten. Den har en fin poolanläggning där man kan sträcka ut sig och svalka av sig efter en dags jobb. Senare parkerades Hakuna Matata nästan utanför vår balkong.

Vi gick igenom vad som behövde göras med båten med Nai som har sysslat med båtbyggen i 25 år.

Det tog oss nästan en hel vecka att tömma ut allt ur båten, hur kan man spara så mycket?

Nå vi skall vara här i två månader så vi hinner väl sortera bort det vi inte behöver.